HomeNieuwsVandaag in gesprek met Noortje en Bregje de Brouwer

Vandaag in gesprek met Noortje en Bregje de Brouwer

Vandaag Noortje en Bregje de Brouwer, het Nationaal Duet synchroonzwemmen

Jullie mogen helaas niet meer trainen, wanneer was jullie laatste trainingsdag in het zwembad?

Zaterdag 14 maart hebben we voor het laatst in het zwembad getraind. Op zondag gaan we meestal naar Brabant, naar onze familie. Maar gezien de situatie hadden we er al voor gekozen om niet meer te gaan. Dit vonden we wel lastig, want ons neefje vierde zijn eerste verjaardag. Annerieke Wolf van de KNZB belde ons. We dachten meteen al dat er iets zou zijn, maar eerst dacht we dat het zwembad zou sluiten. Maar toen zei ze dat het hele programma gecanceld wordt voor iedereen vanuit NOC*NSF.

Hoe komen jullie je dagen door nu de school dicht is en jullie niet fulltime kunnen trainen?

Op donderdag (19 maart) hadden we nog een tentamen. Daar konden we nu extra voor leren en deze hebben we online gemaakt. Eigenlijk zou dit tentamen het laatste zijn wat we doen voor de Olympische Spelen. In goed overleg hadden we een pauze ingelast om ons zo optimaal voor te kunnen bereiden op het olympisch kwalificatie toernooi en hopelijk daarna de spelen. Nu hebben we met school afgesproken toch wat kleine dingen weer op te pakken zoals wat verslagen maken. Nadat bekend werd dat we niet meer konden trainen hebben we al onze trainingsspullen opgehaald in het SKWA (zie foto). Onze coach Esther Jaumà stuurt elke dag trainingsschema’s. Deze duren tussen de vier en vijf uur per dag, normaal trainen we zes tot acht uur per dag. Het schema verspreiden we over de dag. In de ochtend gaan we droog trainen. Dat is eigenlijk je uitvoering op muziek visualiseren. In het begin van de middag doen we kracht en lenigheid, dit is ongeveer drie uur. ‘s Avonds gaan we dan nogmaals een droogtraining doen. Als we tijd over hebben kunnen we yoga en balletlessen online volgen. We hebben nog wel wat tijd om andere dingen te doen, waar we normaal minder aan toekomen. Vandaag hebben we ons huis schoongemaakt en de auto mag ook wel weer een keertje.

Wat gaan jullie missen de komende drie weken?

Als we in Nederland zijn trainen we full time. Aanstaande dinsdag zouden we naar Egypte vliegen voor de World Series van 27-30 maart. Daarna naar de World Series in Budapest van 10-12 april. Deze zijn gecanceld. Het olympisch kwalificatie toernooi zou 2 en 3 mei plaatsvinden in Tokio. Deze is nu verschoven naar een onbekende datum en plek in juni. Normaal gaan we elk weekend naar Brabant, maar dit is nu niet veilig genoeg. In deze heftige tijd missen we onze familie best wel!

Jullie Olympische droom

We lezen net dat het NOC*NSF aan het IOC in een brief heeft aangegeven om de spelen alleen plaats te laten vinden als de verspreiding van het coronavirus op wereldschaal stevig onder controle is. De beste optie is ons inziens dat eerst deze situatie voorbij of onder controle is en dat elke sporter weer normaal kan trainen. Je wilt toch dat elk land gelijke kansen heeft om zich voor te bereiden. En dan kan er gekeken worden naar wat voor consequenties dit heeft voor de Olympische Spelen en/of die nog op een later moment kunnen plaatsvinden.

De tips van Noortje en Bregje:

Op sportgebied focus leggen op dingen waar je normaal minder tijd voor hebt en waar je minder goed in bent. Je kan ook lijstjes maken van dingen waar je anders niet aan toekomt. Er is ook tijd voor het maken van fotoalbums maken (dit hebben we niet gedaan hoor). En wij willen heel graag nog The Stranger op Netflix kijken.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.