HomeSportersTalent- en topsportstatus

Talent- en topsportstatus

Statussporters zijn sporters die op voordracht van hun bond op grond van prestatienormen een bepaalde status hebben ontvangen van NOC*NSF. Het NOC*NSF kent 3 soorten talentstatussen en 3 soorten topsportstatussen. 

Wat zijn statussen en hoe komen deze tot stand? 
Sporters die gebruik maken van de door ons geboden voorzieningen en ondersteuning zijn talenten en topsporters die een status bij NOC*NSF hebben, die deel uitmaken van de selectie van een van de groei- of kernsporten, of sporters met een Sterstatus. De statussen worden afgegeven op basis van vele verschillende criteria waarmee het niveau en de potentie van de sporter door de desbetreffende bond wordt beoordeeld. De statustoekenning verloopt als volgt:

– NOC*NSF stelt samen met de bonden het talentprofiel op.
– Bonden leveren namen van sporters die aan talentprofiel voldoen.
– Olympisch Netwerk Noord-Holland ontvangt van het NOC*NSF lijsten van sporters met een status.
– Olympisch Netwerk Noord-Holland start begeleiding aan de hand van deze gegevens.

Wat is een talent?
NOC*NSF kent drie soorten talentstatussen toe aan jonge sporters die gezien leeftijd, trainingsachtergrond en prestatieontwikkeling in aanmerking komen voor één van de statussen. De verschillende talentstatussen zijn:

• Internationaal Talent (IT)
• Nationaal Talent (NT)
• Belofte (B)

Wat is een topsporter?
Als topsporters worden gekenmerkt diegenen die, op senioren niveau, individueel of in ploegverband voldoen aan de prestatienorm om te acteren tijdens een WK, OS of vergelijkbaar toernooi. Deze prestatienorm leidt tot de volgende door NOC*NSF toegekende statussen:

• A-status (Top-8 van de wereld)
• B-status (Top-16 van de wereld)
• HP-status (Verwachte wereldtopper)

Het topsportloket kan wel controleren of sporters al dan niet een status hebben bij het NOC*NSF, maar heeft geen invloed op het toekennen hiervan.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lisanne  de Roever
Meer informatie?

Bel of mail Lisanne de Roever