HomeNieuwsSquashtrainer Jason Morris al 25 jaar actief bij ‘Meersquash

Squashtrainer Jason Morris al 25 jaar actief bij ‘Meersquash

In gesprek met Jason Morris squashcoach van ‘Meersquash

Kun je wat meer vertellen over jezelf, je rol als coach bij “Meersquash en je rol als trainer van je eigen zoon?
Ik geef eigenlijk aan alle leden training, van beginners tot op maandagochtend squashers die al in de zeventig zijn. Ik ben al 25 jaar actief als trainer bij ‘Meersquash, nu vanuit mijn eigen bedrijf. Ook coach ik voor de squashbond. Ik begeleid jeugdspelers bij toernooien in het buitenland.
Het leukste vind ik de jonge squashtalenten herkennen en hen verder ontwikkelen. Met het doel dat deze beste squashers ook internationaal gaan spelen. Op maandag train ik de selectie van ‘Meersquash. Elcke Mols (10 jaar), Annamaria Machalova (14 jaar), Katarina Machalove (10 jaar), Renske Huntelaar (11 jaar) en mijn zoon Evan Morris (11 jaar) zijn drie heel grote talenten en zij spelen al internationaal. Elcke is echt van een uniek soort. Wat zij allemaal niet heeft gewonnen, dat is echt bizar voor haar leeftijd. Zo is ze op haar jonge leeftijd al vier keer Nederlands kampioen geworden. Renske heeft ook een bijzonder verhaal. Zij squasht pas twee jaar, zit al in de nationale selectie. Renske is heel trainbaar en samen met haar talent al snel zo ver gekomen. Zij werd op het NK 3e U15. Ik denk dat Elcke en Renske de beste van Europa kunnen worden! Annamaria en zusje Katarina komen wekelijks uit Rotterdam om op maandag met ons mee te trainen. Annamaria won de NK U15 gewonnen. Mijn zoon Evan is opgegroeid met squash en hij kan ook echt goed squashen. Hij heeft al twee NK’s U11 gewonnen. Het is soms lastig om je eigen zoon te trainen. Maar de laatste tijd gaat het ontzettend goed.

Hoe is het nu om gedwongen thuis te zitten?
Het is wel een struggle nu. Voordat corona uitbrak zagen we al dat het lastig is om nieuwe jeugdleden aan te trekken. Wanneer er nieuwe leden zijn wil het uiteraard niet altijd zeggen dat ze het talent hebben waar ik naar op zoek ben. Idealiter is het op jonge leeftijd starten met squash perfect, maar in de praktijk zien we dat de gemiddelde leeftijd acht jaar is. Tommy Berden, eigenaar van ‘Meersquash en Chief Commercial Officer van de Professional Squash Association begon zelfs pas op zijn 15e met squash, maar groeide toch uit tot de top van de wereld en won vele indrukwekkende prijzen. Goed leren squashen is gewoon uren maken en heel veel bewegingen maken en herhalen. Ik zie dit ook aan mijn dochter van vijf. Ik train haar bijna wekelijks individueel en ze wordt echt een goede squasher.
Ik zit nu thuis met mijn drie kinderen en heb geen tot weinig contact met de leden en mijn talenten. De talenten zijn zo jong, ik ga ze geen programma’s geven. Dit komt straks weer goed. Alles is nu afgelast, de hele zomer is er geen toernooi. Het is wel erg jammer want op de Dutch Junior Open zou Elcke voor het laatst mee kunnen doen U11 en ik weet zeker dat ze gewonnen zou hebben. Het eerste grote toernooi is in september/ oktober.

Straks weer beginnen
Een nieuwe start is mooi! Ik vind het wel fijn dat we nu tijd hebben om na te denken wat we kunnen doen als we starten. Op dit moment zijn we bezig een plan te maken om meer jeugd naar de club te halen. Dit willen we doen in samenwerking met scholen. Kinderen mogen sowieso drie keer gratis bij ons squashen om te kijken of ze het leuk vinden! Tot het nieuwe seizoen zijn er geen toernooien. Dit is dus een periode om goed en intensief te gaan trainen. Ik verwacht dat iedereen heel gretig zal zijn. Niet alleen de talenten en topsquashers, maar ook de recreanten. In de zomer is het meestal minder druk, maar ik denk dat het nu anders wordt, omdat minder mensen op vakantie zullen gaan. In de zomer organiseerde ik jaarlijks een 4-daags internationaal squashtoernooi voor teams. Hier deden wel 200 mensen aan mee en dit jaar zou de 25e editie zijn. Ik ben inmiddels 50 en heb dus de helft van mijn leven al dit toernooi georganiseerd. Ik ben bang dat het niet door kan gaan, maar we wachten nog even af.
De competitie voor volwassenen start eind september. Ik was zelf ook weer net begonnen met spelen, heb een wedstrijd gespeeld en toen is alles afgelast. We hopen dat we snel weer kunnen squashen.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.