HomeNieuwsKayleigh het 15-jarig ballettalent danst 41 uur per week

Kayleigh het 15-jarig ballettalent danst 41 uur per week

Op dit moment danst Kayleigh vijf dagen in de week aan de European School of Ballet (ESB). Op deze dansschool dansen 80 kinderen uit de hele wereld waaronder drie Nederlandse kinderen. Kayleigh is het enige meisje uit Nederland.
Op driejarige leeftijd vertrok Kayleigh met haar ouders en twee jongere broertjes naar Australië. Toen ze tien was sloot ze het schooljaar af met de traditie die ze Springfest noemen: een uitvoering met veel dans. Al haar vriendinnen zaten op dansen, dus hierna wilde Kayleigh ook op dansles.
Ze ging op jazzdance. Om mee te kunnen doen aan wedstrijden moest zij ook 2 uur per week klassieke les volgen. “In het begin vond ik dit helemaal niet leuk”, vertelt Kayleigh, “maar toen ik beter werd, ging ik het leuk vinden. Ik deed zelfs mee aan een wedstrijd! Vooral de prachtige sierlijke bewegingen vond ik mooi aan klassiek ballet”. Hiermee was haar liefde voor ballet geboren.

Op haar 11e deed Kayleigh mee aan het ITP programma van de Australian School of Ballet waarvoor ze naar Melbourne moest vliegen . Hierna wist Kayleigh het zeker: ze wilde verder in ballet. Vervolgens deed ze mee aan een YAGP wedstrijd waar scholarships te winnen vielen en Kayleigh ging nog maar deels naar Highschool zodat ze veel kon balletten.
Voor haar dertiende verjaardag kreeg ze een vliegticket naar Nederland en mocht ze auditie doen bij de ESB, in februari 2019 werd ze hier aangenomen. Voordat ze ging starten op de ESB, reisde ze in april 2019 af naar Hong Kong om mee te doen met een spring intensive voor The Royal Ballet School in Londen. Kayleigh kreeg naar aanleiding van haar inspanningen een direct entry voor een volgende intensive, maar de keuze was gemaakt; de ESB was waar ze haar zinnen op had gezet en zo geschiedde het dat in september 2019 Kayleigh aan haar eerste drie maanden aan het ESB begon.
Pauline, de moeder van Kayleigh vertelt: “Doordat deze school in Amsterdam gevestigd is, moest Kayleigh naar Nederland terug. Ze kwam in het gastgezin bij Wendy van Altena, eigenaresse van dansschool Marcella van Altena. Ze is liefdevol opgenomen in het gezin en kreeg er echt een familie bij, want het was soms wel moeilijk om haar familie te moeten missen. Helaas moest Kayleigh door corona terug naar Australië. Tot augustus 2020 heeft ze de dansopleiding online gevolgd. Hierdoor moest Kayleigh ’s avonds en ’s nachts trainen. Overdag volgde ze haar Australische school die online plaatsvindt.”

Na de eerste lockdown kwam Kayleigh op 27 augustus weer naar Nederland om haar opleiding bij de ESB te vervolgen deze keer voor een heel jaar.
Wederom kon ze bij Wendy en haar gezin intrekken; een heerlijk thuis weg van huis. In december besloten haar ouders om toch terug te komen naar Nederland, omdat het ernaar uitziet dat Kayleigh hier voorlopig mag blijven dansen. En dus woont ze momenteel met haar moeder en broertjes weer in Hoofddorp, zoals ook voor haar vertrek op driejarige leeftijd. Pauline: “Kayleighs vader woont nog in Australië en door alle strikte regels heeft Kayleigh hem al niet meer gezien sinds augustus vorig jaar. Ook haar vader probeert nu alles op alles te zetten om zich weer te herenigen met zijn gezin, maar Kayleigh terughalen naar Australië zou het einde van haar balletdroom betekenen en dat wilden we haar niet aandoen.”

Op dit moment traint Kayleigh online vanwege de tweede lockdown. De balletlessen worden vijf dagen per week gegeven van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag. Deze lessen bestaan uit verschillende onderdelen; pas de deux, body conditioning, spitzenles, klassieke les, etc.
Wanneer er geen lockdown is vertrekt Kayleigh om half acht in de ochtend en komt om zeven uur in de avond weer thuis. Dan gaat ze avondeten en haar schoolwerk doen, de online lessen van de Australische school. Ze kijkt filmpjes van de lessen en maakt de opdrachten, de opdrachten moeten op een bepaalde tijd worden ingeleverd. Deze vorm van onderwijs vergt veel discipline, maar daar is ze dankzij ballet wel aan gewend. Na haar huiswerk gaat ze meteen slapen en zo gaat het voor Kayleigh vijf dagen per week.
Op zaterdag en zondag danst Kayleigh bij Marcella van Altena; daar oefent ze de stijlen zoals commerciële en moderne dans en zelfs ballet, ook daar voelt ze zich als een vis in het water, want dansen maakt haar blij. In totaal danst ze rond de 41 uur per week. Er is weinig tijd voor andere dingen dan dansen en school, maar Kayleigh vindt het prettig zoals het is.

Kayleigh vindt niets fijner dan dansen en ziet daar ook haar toekomst. Kayleigh wil graag op haar 18e audities gaan doen bij een ballet company. Het lijkt haar fantastisch om bij The Royal Ballet School Londen of de Opera National de Paris te kunnen dansen in een principle role (het hoogste dat je kunt halen in ballet). Haar droom is om beroemd te worden en in heel veel mooie stukken te mogen dansen.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.