HomeNieuwsInterview met 15-jarige springtalent Britt Brouwer

Interview met 15-jarige springtalent Britt Brouwer

Een leuk gesprek met het 15-jarige springtalent Britt Brouwer uit Hoofddorp! Britt opgegroeid tussen de paarden en pony’s bij opa en oma, met een vader die gereden heeft en een moeder die nog rijdt; ideale ingrediënten voor een carrière in de paardensport.

Op haar vijfde reed Britt al haar eerste Bixie wedstrijd. Vanaf haar zesde is zij gaan lessen bij Edwin Hoogenraat in Lijnden, de huidige bondscoach springen Pony’s en Children.
Op haar zevende ging ze over naar de pony’s. Britt had een haat liefde verhouding met haar pony’s. Ze had vaak ondeugende pony’s en is gehard door het vele vallen en opstaan. De bondscoach adviseerde haar over te stappen naar de paarden, ondanks dat Britt voor haar leeftijd nog langer op pony’s had kunnen rijden. Dit is een goede stap geweest en vanaf toen heeft Britt veel mooie wedstrijden gereden. Zo reed ze bij Jumping Amsterdam, is ze kampioen van Noord Holland geworden, reed ze op het NK in Mierlo en reed ze diverse wedstrijden in het buitenland.

Inmiddels heeft Britt drie paarden waarmee ze wedstrijden springt. Elk weekend rijdt ze naar wedstrijden in Nederland of in het buitenland. In de vrachtwagen met living vertrekt ze met haar drie paarden Brandy, Euphoria en Gangster, haar mascotte Bessie en haar ouders. Tijdens deze wedstrijden springt ze met elk paard een bepaalde hoogte. In de klasse M springt ze 1.20m, de klasse Z is 1.30m en de klasse ZZ is 1.35m. In 2019 is Britt overgegaan naar de Junioren (1.40 meter). Een hele stap zoals men vaak ook ziet in andere sporten als je verandert van bijvoorbeeld gewichtsklasse, of leeftijdsklasse. Het zal tijd kosten voor Britt en haar paarden om hieraan te wennen, haar ouders zijn dan ook erg voorzichtig. Moeder geeft aan dat het belangrijk is om eerst veel meters te maken in de trainingen en het vertrouwen te krijgen voor deze nieuwe hoogte. Als het mis gaat tijdens wedstrijden kan het veel tijd kosten om weer vertrouwen krijgen om deze hoogte te springen, zowel voor Britt als haar paarden. Drie weken geleden heeft Britt in België een wedstrijd gesprongen op 1.40m en de proef ging erg goed, dus dat geeft veel vertrouwen voor de komende jaren!

Momenteel traint Britt elke dag en vertrekt vaak op woensdag of donderdag al richting de wedstrijden die ze in het weekend rijdt. Ze zit in de derde klas van het Haarlemmermeer Lyceum, de LOOT school van Haarlemmermeer. Zodoende kan ze haar school en sport op een goede manier combineren. Vanuit school gaat ze rechtstreeks naar haar paarden, daar is ze zo’n vier uur bezig met trainen en haar paarden verzorgen. Bij thuiskomst moet ze haar huiswerk maken. In het beetje vrije tijd dat overblijft spreekt ze graag af met haar vriendinnen.
Sporters hebben altijd een droomdoel, Britt zou graag springen op de olympische spelen, een hoogte van 1.60m. Bescheiden als ze is, zegt ze dat dit wel heel erg moeilijk is. “Voor nu wil ik tot mijn 18e heel veel leren in de Junioren klasse (1.40m) en hopelijk een EK rijden.” Hiervoor moet ze zich tijdens alle wedstrijden laten zien om in de picture te komen bij de bondscoach en uitgenodigd te worden voor een landenwedstrijd.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.