HomeNieuwsHerman van Eekeres; eens een topsporter, altijd een topsporter

Herman van Eekeres; eens een topsporter, altijd een topsporter

Acht jaar geleden kwam oud profvoetballer Herman van Eekeres (55) in aanraking met footgolf. Hij kreeg een uitnodiging van een vriend en besloot mee te gaan. Meteen was hij verkocht aan deze sport. Herman: “Ik heb nog steeds de drive om beter te worden. Het mentale spelletje bij footgolf vind ik boeiend. Ik kijk veel golfwedstrijden om te kijken naar de concentratie en focus van de golfers. Toen ik startte met footgolf was ik vaak onrustig tijdens een wedstrijd. Ik was aan het schelden, ik schreeuwde, maar nu heb ik geleerd om rustig te blijven in mijn hoofd. Ik laat me niet meer afleiden door randzaken.” Herman werkzaam bij het bedrijf Fedex en trotse opa van een kleindochter is nog net zo fanatiek als vroeger. Mooi om te zien dat we in Haarlemmermeer naast de vele talenten ook topsporters als Herman hebben, van profvoetballer naar prof footgolfer!

Herman geboren in Amsterdam, wonend op de Albert Cuyp 214, ging van jongs af aan met zijn vader mee naar voetbal. Zijn vader speelde bij de amateurs. In het jaar dat Herman op voetbal ging, deed hij mee bij een instuif van Ajax. Na drie rondes werd hij met 14 anderen verkozen en speelde hij vijf jaar in de jeugd bij Ajax.
Door het werk van zijn vader belandde het gezin 43 jaar geleden in Nieuw Vennep. Dat was wel even een schok voor een puber, van hartje Amsterdam naar een nieuwbouw wijk in Nieuw Vennep. Twee maal per week moest Herman met de bus naar het centraal Station in Amsterdam en dan met de tram naar de Watergraafsmeer. Na een tijdje brak dit op en was Ajax een gepasseerd station. Na vele omzwervingen, mooie promoties speelde Herman 6 jaar betaald voetbal bij Haarlem en zijn laatste twee jaar bij Telstar. Zijn laatste twee jaar (op 43 jarige leeftijd) voetbalde Herman bij SVOW.

“Footgolf is een relatief nieuwe, nog kleine sport. Maurits van Tubergen Lotgering, senior beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer heeft ooit het footgolf opgezet in Nederland. In Europa zijn er een aantal landen die steeds groter worden en ook eigen banen hebben, bijvoorbeeld in Engeland en Frankrijk”, aldus Herman. In Nederland ligt dit lastiger. Footgolf wordt gespeeld op een golfbaan (18 holes) en dus zijn de sporters afhankelijk van golfbanen die hun accommodatie openstellen voor deze sport. In footgolf is er competitie en Herman doet mee in Brabant. De golfbanen worden dan op specifieke tijden gebruikt voor de wedstrijden. Het spelen van een oefenpartijtje en het meedoen aan de competitie is net als golf niet goedkoop. Herman denkt dat dit de sport ook tegenhoudt te groeien.

In 2016 deed Herman mee aan het WK in Argentinië, dat is een van zijn hoogtepunten. Met het team werd hij 3e en als individu 24e. Er werd toen geen onderscheid gemaakt tussen men en seniors (vanaf 45 jaar). In 2018 tijdens het WK in Marokko werd hij bij de seniors 5e, dat was een teleurstelling. Herman besloot toch nog twee jaar door te gaan tot het WK in Japan in 2020. Helaas werd dit toernooi gecanceld vanwege corona. Toch komt nu ook deze mooie topsportcarrière tot een einde; het EK staat voor de deur, eind september in Hongarije. Nog een keer vlammen en eindigen op het podium, dat is zijn wens.  Herman, veel succes op het EK!

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.