HomeNieuwsFleur Schouten, de 18-jarige para-atleet

Fleur Schouten, de 18-jarige para-atleet

Vandaag Fleur Schouten 18-jarige Paralympische atlete van Team para-atletiek

Je mag helaas niet meer trainen, wanneer was je laatste trainingsdag?

Vorige week zondag 15 maart, hebben we voor het laatst met zijn allen indoor getraind in Amsterdam. Vlak voor de training krgeen we te horen dat NOC*NSF had besloten dat alles per direct stil zou komen te liggen. Dus ook ons Paralympisch traject richting Tokyo. We wisten dus dat dit voorlopig onze laatste training zou worden. Dit was echt raar, ik heb er geen andere woorden voor. We hebben er het beste van gemaakt, maar de hele training ging alleen maar over het coronavirus. Na de training toen we allemaal op huis aangingen was het ook zo’n gek moment. We hadden geen idee wanneer we elkaar weer zouden zien.

Hoe kom je je dagen door nu de school dicht is en je niet kan trainen?

Voor mij is het niet heel storend dat de scholen dicht zijn, want ik doe dit jaar eindexamen in Duits en Wiskunde A middels een thuisstudie. Het is nog de vraag uiteindelijk of de examens door zullen gaan, maar voor nu lijkt het er wel op dat ze er alles aan doen om dit te realiseren. Dus ‘t blijft afwachten met alles, maar dus ook voor mijn examen hoe het virus zich ontwikkelt en welke beslissingen genomen gaan worden. Ik train nu thuis om fit te blijven. Normaal krijgen we een schema voor drie weken in Dropbox. Nu is het anders en meer gericht op circuittraining, buikspierensetjes, of rugoefeningen. Het grootste probleem voor mij is dat ik mijn explosieve kracht zonder atletiekbaan, of indoorbaan niet goed genoeg kan trainen. Het programma nu is meer gericht op uithoudingsvermogen. Mijn trainer gaf aan dat het doel is om te proberen op hetzelfde niveau te blijven, niet te ver terugzakken; dan hebben we het niet slecht gedaan. De vraag is of dit lukt. Naast mijn studie en het trainen kijk ik Netflix en ’s avonds spelen we vaak spelletjes met ons gezin.

Wat ga je missen komende drie weken?

Afgelopen week was het sowieso een rustige week. Ik heb veel rust genomen en heel veel geslapen. We zouden drie weken naar Tenerife gaan op trainingsstage, omdat begin mei onze wedstrijden zouden starten. Alle wedstrijden zijn nu tot eind mei afgelast. Wellicht kunnen we de maand mei gebruiken om ons voor te bereiden op eventuele wedstrijden in juni en juli.

Je Paralympische droom

Ergens blijf ik hoop houden op de Paralympische Spelen. Ik vind het wel een ontzettend dubbel gevoel, als atleet train je vier jaar, sommigen wel acht. Dan wil je het allerliefst dat het doorgaat. En anderzijds als mens besef je ook heel goed dat sport dan maar sport is. De meeste concurrenten kunnen net als wij ook niet trainen en trainen net als wij op een andere manier. Liefst zou ik zeggen geef iedereen even tijd om eerst weer te kunnen trainen. De Spelen dan over een of twee jaar. We trainen al vier jaar voor deze Spelen en nu willen ze 60 dagen voor de Spelen een beslissing nemen, het is zo’n bizarre situatie. Mijn Paralympische Spelen zijn natuurlijk nog een maand later, we zouden een extra maand de tijd hebben. Maar ik denk niet dat ze deze loskoppelen van de Olympische Spelen. Het is dus gewoon afwachten en ondertussen proberen om zo fit mogelijk te blijven.

De Tips van Fleur:

Op Netflix heb ik net de Spaanse serie Élite gekeken, die vond ik leuk. Mijn tip is ook om zo lang als mogelijk de buitenlucht op te zoeken, zo lang het verantwoord is. Ik vind het heerlijk om even buiten te fietsen of te wandelen.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.