HomeSportersVoorzieningenLyvana Garrelts

Lyvana Garrelts

Lyvana, een energieke 17-jarige ritmische gymnaste uit Nieuw-Vennep. Lyvana haar reis begon toen ze drie jaar oud was. Aangemoedigd door haar moeder en tantes die vroeger op een hoog niveau aan ritmisch gymnastiek deden. Ze woont samen met haar oudere broer en ouders en zit in 5 Havo op het HVC in Nieuw-Vennep. Onder leiding van Lisa Vos traint Lyvana bij RDGA, waar ze haar eigen oefeningen uitvoert op vrolijke of klassieke muziek. Haar passie en plezier voor ritmisch gym haalt ze uit trainingen en dit vindt ze in de uitdaging van wedstrijden. Naast haar sport en school heeft Lyvana ook een levendige sociale kant, genietend van tijd met vriendinnen en lekker shoppen.

Maar er is één vreemd detail in haar routine: lasagne. Het is bijna bijgeloof geworden, behalve die ene keer dat ze geen lasagne at en schitterde op een wedstrijd. Toch eet Lyvana altijd lasagne voor de wedstrijd, bereid door haar vader en altijd van een verspakket van Albert Heijn. Het brengt geluk en bovendien een voedzame maaltijd! De komende periode heeft Lyvana een druk schema van wedstrijden, waaronder internationale wedstrijden en FIG-kwalificaties. Het aankomend weekend neemt ze deel aan de Happy Cup in België, gevolgd door de Ritmica Cup in Nederland en buitenlandse wedstrijden in Duitsland en Luxemburg. De weg naar de top is zwaar, met strenge criteria om FIG-licenties te verdienen. Lyvana moet minimaal 23 punten scoren in twee van haar vier oefeningen om deel te mogen nemen aan FIG-wedstrijden. Deze competitieve reis bereikt een hoogtepunt met de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap.

Naast haar lasagnebijgeloof draagt Lyvana haar geluksknuffeltje bij zich, een kostbaar bezit van haar tante aan wie het knuffeltje ook geluk bracht. Ook herinnert Lyvana zich nog een bijzonder moment in het seizoen van 2014-2015, toen ze op een wedstrijd in België een Bulgaars luchtje ontving van een fan. Het luchtje zou geluk brengen en in dat jaar werd Lyvana ook Nederlands Kampioen! Ze heeft het luchtje altijd bewaard. Mocht je Lyvana zien ritmisch gymmen dan zul je een rood geluksarmbandje om haar pols zien. Dit bandje wordt gedragen door veel ritmisch gymnasten uit de hele wereld, maar Lyvana weet niet precies hoe dit is ontstaan.

Veel succes Lyvana op weg naar de top!

Foto: Richard Donkervliet

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.