Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Severiano Prins in clubblad Haarlemmermeersche Golfclub

Severiano Prins in clubblad Haarlemmermeersche Golfclub

geplaatst op 05 december 2012

Onderstaand artikel over golfer Severiano Prins is geschreven door Henk van der Lit en stond onlangs in 'Meermare', het clubblad van de Haarlemmermeersche golfclub.

Het afgelopen jaar hebben we in de diverse edities van de Meermare aandacht gegeven aan het jeugdbeleid van HGC en de prestaties van onze kanjers zowel bij de jongens als de meisjes.

 
Wat is een betere afsluiting om in dit succesvolle “jeugd jaar” uitgebreid aandacht te schenken aan de KANJER van HGC t.w. Seve (Severiano) Prins.
 
Onder het gezellige geroezemoes van de Gruwelijke had ik recentelijk een inhoudelijk goed en gezellig gesprek met Seve en zijn moeder Tina.
 
Waar te beginnen
Vader Robert en moeder Tina woonden toen Seve en zijn tweelingzusje Sasha werden geboren in het zuiden van Brazilië. Vader (op hoog niveau) en moeder (meer recreatief) hielden toen al van golf, maar de mogelijkheden om golf te spelen in dat deel van Brazilië waren uiterst beperkt. Was er tijd en gelegenheid dat mocht Seve met een op maat gemaakt ijzertje in zijn handen vanaf zijn tweede al mee, en wellicht heeft het “golf virus” toen al toegeslagen.
 
Rond het 7jaar van Seve keerde het gezin Prins terug naar Nederland, volgde (helaas) een scheiding en probeerde moeder Tina met inmiddels haar drie kinderen vanuit Nieuw Vennep weer een geregeld leven op te bouwen, waar voor haarzelf helaas geen “ruimte” meer was om actief golf te spelen. Alle drie kinderen gingen sporten, de jongens voetbal en de dochter na dansen en paardrijden uiteindelijk hartstochtelijk hockey bij de Kikkers. Jazz de jongste speelt inmiddels als een niet onverdienstelijk spits bij selectie van Fc Lisse.
 
Al snel bleek dat Seve geen teamsporter was en na twee pogingen hield hij voetbal voor gezien.
Gedurende die periode nam opa Thijs van de Wall de kleine Seve al regelmatig mee naar de kleine baan in Zandvoort en daar bleek dat het golfvirus definitief was toegeslagen. Nieuw Vennep – Zandvoort is en blijft een lastige verbinding, zeker qua tijd, dus rond Seve’s 10e verjaardag kwam hij in een van de klasjes van Sven Kitseroo op de Haarlemmermeersche, al snel gevolgd door een officieel jeugdlidmaatschap. GVB was overigens al gehaald in Zandvoort, dus vanaf zijn 10e werken aan een handicap.
 
Seve is nu 17 en is intussen als beste speler van HGC in het bezit van een trotse + handicap t.w. 0.7
Vanaf zijn 12e jaar heeft Seve al in de jeugd competitie de kleuren van HGC verdedigd en hij bleek zo goed dat de teamcommissie besloot dat hij vanaf zijn 14e in het derde heren team van HGC mocht uitkomen, en met succes want dat team, niet in de laatste plaats door zijn sterke inbreng, werd dat jaar poule winnaar en promoveerde. Hele goede herinneringen heeft Seve aan de wijze waarop hij als jonkie dat eerste jaar in dat derde team is opgevangen.
De ontwikkelingen in de handicap van Seve gingen zo snel dat in 2011 hij al werd opgesteld in het 1e heren team van HGC, die in dat jaar, het is algemeen bekend, promoveerde naar de Hoofdklasse. Dat dit 1e team, ondanks het vertrek van een paar sterke spelers zich dit jaar in die hoofdklasse heeft gehandhaafd is een prestatie waar we nog steeds met zijn allen heel trots op zijn.
 
Laten we naast de competitie eens kijken wat Seve zowel binnen HGC als daar buiten onder andere heeft gepresteerd op het gebied van golf in het jaar 2012.
In willekeurige volgorde.
-          Clubkampioen heren strokeplay
-          Clubkampioen heren matchplay
-          Samen met Dave Taekema (ook zo’n kanjer) kampioen NK scholen fourball
-          1e in het Zenner Jeugd open, dat op de Haarlemmermeersche werd gespeeld
-          1e in het Kennemer open, wat een nieuwe wedstrijd is waar de landelijke topamateurs bij aanwezig zijn.
-          Uitgenodigd voor de Dutch Junior Masters op Toxandria waar de internationale topjeugd uit de hele wereld aanwezig was en waar eigenlijk nagenoeg alleen jeugdspeler met een + handicap aan meededen. Daar twee dagen goed gespeeld, maar toen ging “het kaarsje” uit.
-          1e geworden tijdens een wedstrijd op de International (bij Schiphol) waar landelijk alle strokeplay clubkampioenen voor waren uitgenodigd.
-          5e plaats bij het NK matchplay jeugd.
-          20e plaats op de Van Lanschot amateur ranking, 15e plaats op de jeugd ranking.
 
U zult het met me eens zijn een meer dan indrukwekkende lijst van prestaties over het jaar 2012.
Tot zover de prestaties tot op heden.
 
Nu de ambities
Seve is er voor 100% van overtuigd dat golf zijn ambitie is en dat hij daarin verder wil. Daar wordt alles voor opzij gezet en ook moeder Tina en wat meer op afstand vader Robert steunen hem daarin. Seve is bovendien een trainingsdier en is heel dankbaar dat hij daar op HGC de ruimte voor krijgt, maar bovenal in Jan van Oosbree een meer dan voortreffelijke coach heeft gevonden die hem zowel technisch als mentaal meehelpt een hoger niveau te bereiken.
Duidelijke doelen voor 2013 zijn er ook al naast het gericht werken aan nog meer stabiliteit en een betere handicap. Waar mogelijk zal Seve deel gaan nemen aan landelijke wedstrijden om zijn niveau te meten aan andere talentvolle spelers. Ook fysiek zal een gericht programma worden afgewerkt. Maar ook is bij hem nu het besef doorgebroken dat schoolprestaties in verband met zijn golf toekomst onontbeerlijk zijn en de tijd van “pret pakket” nu wel voorbij moet zijn. Ook op school moet gepresteerd en gescoord worden.
 
Voorlopige einddoel is om er naar toe te werken dat hij over een paar jaar wordt uitgenodigd voor een scholarship in Amerika, om zich naast studie daar verder te bekwamen in golf op hoog niveau. Of die doelen reëel haalbaar blijken zal uiteraard de toekomst moeten uitwijzen.
 
Dankbaar is Seve, maar ook Tina, voor de warmte die zij op de Haarlemmeersche ondervinden, in het begin bij Sven in de jeugdklasjes, later onder bezielende leiding van Henk van Alphenaar in het verdere jeugdbeleid, waarbij Jan van Oosbree een hele belangrijke rol vervult als ook de overall support van Paul Hillen nu opgevolgd door Gert Jan Volgers van de commissie Topgolf.
Ook dankbaar voor de warmte vanuit de overige HGC leden, niet in de laatste plaats zijn leeftijdsgenoten en mede team leden.
 
Seve, we zullen als HGC leden je verdere golf verrichtingen met belangstelling blijven volgen.
 
Henk van der Lit